Haber Dünyada Hâlâ “Yaklaşık 1 Milyar PC” Windows 10 Kullanıyor

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan risetv
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

⚠️ Dünyada Hâlâ “Yaklaşık 1 Milyar PC” Windows 10 Kullanıyor​

2025 sonbaharında, Microsoft resmi olarak Windows 10 desteğini sona erdirmiş olsa da;
Dell tarafından açıklanan verilere göre, dünya genelinde yaklaşık 1 milyar bilgisayar hâlâ Windows 10 işletim sistemiyle çalışıyor. 3

📊 “Yenileme” Yavaş — Neden Windows 11’e Geçilmedi?​

Dell’in açıklamasına göre:
- Bu cihazların yarısı (≈ 500 milyon), teknik olarak Windows 11 çalıştırabilecek donanıma sahip olmasına rağmen yükseltme yapmamış. 5
- Geriye kalan yaklaşık 500 milyon PC ise Windows 11’in sistem gereksinimlerini karşılayacak donanıma sahip değil. Bu da kitlesel yükseltmeyi zorlaştırıyor. 6

Ayrıca, resmi desteğin sona ermiş olması — güvenlik güncellemeleri, hata düzeltmeleri ve yeni özellik desteğinin kalkması — bu kadar çok sayıda cihazın hâlâ eski sistemde kalmasının kabul edilemez bir risk oluşturduğunu gösteriyor. 7

🔐 Güvenlik & Destek Sonu – Ne Anlama Geliyor?​

• 14 Ekim 2025’te Windows 10 için resmî destek sona erdi: Microsoft artık güncelleme, güvenlik yamaları ya da teknik destek sunmuyor. 8
• Bu durumda Windows 10 çalıştıran bilgisayarlar, siber saldırılara, yazılım uyumsuzluklarına ve potansiyel güvenlik açıklarına açık hâle geliyor.
• Dell ve uzmanlar, uyumlu PC’lerin Windows 11’e yükseltilmesini; uyumsuz cihazlar içinse donanım yenileme ya da alternatif işletim sistemi kullanımını öneriyor. 9

💡 Ne Yapmalı? Kullanıcılara Tavsiyeler​

- Eğer PC’n Windows 11’in sistem gereksinimlerini karşılıyorsa: Hemen yükselt.
- Uygun değilse:
 • Donanımı yükseltmeyi değerlendir
 • Ya da güvenlik riski yaşamamak için alternatif işletim sistemlerine (Linux vb.) yönel
- Önemli verilerin yedeğini al, güvenlik & yama desteği devam eden sistemlerde kalmaya çalış

📰 Sonuç: Windows 10’dan Vazgeçmek Zamanı Geldi​

Windows 10’un “devrilmesi” beklenen bir hamle değildi ama destek sona ermiş durumda.
Yaklaşık 1 milyar cihaz hâlâ eski OS ile çalışıyor — bu, hem kullanıcı hem de yazılım-ekosistem anlamında büyük bir kırılma demek.

Eğer PC’n uygun değilse, Windows 10’da kalmak artık bir risk taşıyor. Yeni nesil işletim sistemlerine geçmek, güvenlik ve uyumluluk açısından artık zorunlu görünüyor.

Kaynak: TechSpot — \"Nearly 1 billion PCs still run Windows 10, half too old to upgrade\"

Geri